|copyrightreserved | owner:FARAHATIQAHAHMADFOZEE | www.farahatiqah.blogspot.com |

Sunday, October 13, 2013

Chill, harapan banyak:)

Bismillah,
Assalamu'alaikum:)

Alhamdulillah, akhirnya semua ahli keluarga berkumpul bersama untuk menyambut sambutan perayaan Hari Raya Sunat AidilAdha:)

Semalam,
Naik kereta dengan mama,
tersilap jalan.

Allah. memang meredah jalan hutanhutan tu memang stress la.

dengan jalan nya kecik.
sempit.
Allah.

setelah cari jalan keluar.
akhirnya,
Found jalan besar.

and walaupun jauh nak pergi rumah yg nak dituju.

But, its worth it. dapat jugak jumpa.

End of story:)

Bila duduk dalam kereta.
Hati diam.
dan akhirnya minda ini mula berlegar legar mencari jawapan.

Allahu rabbi.
semua boleh relate dengan kehidupan kita.

Kita,
Allah bagi tugas kita semua sama,
takda yang berbeza,
seorang abid dan khalifah.

Hebat kita semua ni.
Boleh jadi, segelintir dari kita
yang masih kurang jelas,
tanggunggjawab tu:)

Saudaraku sekalian,
Boleh jadi sedang kita berjalan di atas jalan Allah swt ini,
kita mungkin tersasar dari lorong sebenar.

Tapi, tak mengapa.
Bila kita usaha mencari Allah,
Allah kata kita PASTI jumpa Dia:)

Harapan untuk berpatah balik itu ada sayang,
grab that. Jangan biarkan ia terlepas.

Memang lah,
susah pada mulanya.

Baiklah, kita bagi satu analogi dekat sini.

Kita nak dekat seseorang tu, kita mesti berusaha mcm mcm nak dapatkan dia, kita cari phone number dia, kita text dia everyday, kita add fb dia dan sebagainya,
macam macam cara kita buat,
then, tgk tgk dia dah ada orang lain. Hah, sedihnya.

tapi...
kita cuba lagi dengan orang lain, kita cuba dengan usaha yang berbeza, cara yang berbeza, dan niat yang brbeza. Kita kata aku tak kira, aku nak jugak dia ni. Dan result dia apa? Kita dapat dia.
Padahal mula mula tu kita dah bersusah payah.

Hah! Dapat tak?
macam tu jugak,
Jalan nak menuju Allah swt ni
bukan jalan yang mudah
Allah sediakan macam macam ujian untuk kita tempuhi,
Allah nak latih kita jadi kuat,
Allah nak latih kita jadi orang yang serious bila berjihad,
Allah nak tarbiyyah kita.

Allah kata "..sesungguhnya aku ini dekat..."

kita kena percaya pada Dia,
tukar segala cara kita hendak menuju Dia,
Bila menuju Dia,
tinggalkan segalanya di belakang,

cuma,
yang perlu kalian bawa ialah,
HATI.

Jalan ini tak pernah mudah,
kerana ia menuju jannah,
menuju syurga.

Makanya,
perbaharui niat di hati,
mantapkan solatmu,

In shaa Allah,
Kau bakal temui Allah swt
yang tak pernah sesaat pun tinggalkan dirimu:)

Ingat,
Harapan untuk kita sentiasa ada.
Kerana pintu yang sentiasa terbuka untuk orang Islam ialah,
Pintu Taubat :)

Lots of love,
Farah.

2 comments:

  1. You're totally different..360..alhamdulillah

    ReplyDelete